Als arts speelt bij mijn behandeling van patiënten de voeding een zeer belangrijke rol. Voeding kan zowel een bron van ziekte als van gezondheid zijn. Veel klachten en aandoeningen hebben immers een samenhang met voeding. Voeding en problemen met de voeding zijn helaas nog een onderbelicht terrein in de geneeskunde. Vrijwel nooit wordt gevraagd wat iemand eet of drinkt en of dat klachten oplevert.
Voeding is vaak de bron van ziekte.
Een fout voedingspatroon kan leiden tot overgewicht, maar ook een voedselallergie of problemen met de vertering van gluten, van bepaalde voedingsmiddelen of van suikers deze kunnen vervolgens leiden tot ontstekingen en andere aandoeningen. Veel mensen hebben klachten als een opgezette buik, ontlastingsproblemen, buikpijn, misselijkheid maar ook energieproblemen als moeheid. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door het niet verdragen van voedingsmiddelen, een voedselallergie of een intolerantie.
Om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een passend advies te geven, is een intake heel belangrijk. Bij deze intake beoordeel en onderzoek ik als arts de klachten van de patiënt samen met een analyse van het voedingspatroon en de leefstijl.
Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding en gezondheid. Een voedselallergie test kan bijvoorbeeld aantonen of er sprake is van een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Een analyse van het voedingspatroon kan laten zien of er voldoende variatie, vezels, vitaminen en mineralen in de voeding zitten. Een onderzoek van het microbioom DNA kan bijvoorbeeld de samenstelling en diversiteit van de darmflora in kaart brengen.
Darmflora
De darmflora speelt een belangrijke rol in de spijsvertering, de immuniteit en de stofwisseling. Een verstoring van de darmflora kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen, een verhoogde gevoeligheid voor allergisch reageren op voedingsmiddelen, een verlaagde weerstand en een verhoogd risico op chronische ziekten. In mijn praktijk gebruik ik de modernste onderzoeksmogelijkheden om te kijken hoe de darmflora functioneert. Een onderzoek naar de darmflora, het microbioom, kan een onbalans in de darmflora aantonen, de verzameling van micro-organismen die in de darmen leven.
Gelijktijdig wordt de vertering onderzocht (van vetten en suikers) en wordt gekeken naar darmontstekingen (zoals een colitis bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) en een lekkende darm (leaky gut). Het onderzoek omvat DNA-testen van goede en slechte bacteriën, candida (gisten), parasieten en dergelijke.
Behandeling
Met de resultaten van de intake en de uitkomsten van alle onderzoeken kan ik als arts een op maat gemaakt behandelplan opstellen. In overleg met de patiënt kan bovendien een persoonlijk voedingsplan worden gemaakt.
De behandeling is gericht is op het herstel en het verminderen of voorkomen van klachten. Het voedingsplan kan bestaan uit adviezen voor het (tijdelijk) vermijden of beperken van bepaalde voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken.
De behandeling kan bestaan uit het toevoegen of verhogen van bepaalde voedingsmiddelen die de darmflora ondersteunen zoals probiotica, prebiotica, vezels, antioxidanten, enzymen die de vertering ondersteunen en andere supplementen.
In mijn praktijk zie ik veel patiënten, uit het hele land, met soms al jaren bestaande buikklachten, energieproblemen en chronische aandoeningen om maar een paar voorbeelden te noemen. De behandeling van deze problemen levert vaak een duidelijke vermindering van klachten op en een verbetering van de kwaliteit van leven.