Skip to main content

Het prikkelbaar darmsyndroom is een complexe aandoening, maar gelukkig is er vaak iets aan te doen en hoeft het geen aandoening te zijn waar: “je maar mee moet leren leven.”  In mijn praktijk heb ik me gespecialiseerd in de relatie tussen voeding, voedselallergie, voedselsensitiviteit en chronische klachten. Met name een IgG-voedselallergie test met een bloedonderzoek kan belangrijke aanwijzingen geven waardoor voedingsmiddelen ontdekt kunnen worden die de klachten kunnen veroorzaken.
Een voedselallergie treedt op wanneer het immuunsysteem een abnormale reactie vertoont op eiwitten in specifieke voedingsmiddelen, die door het immuunsysteem als schadelijk beschouwd worden. Hierop start het lichaam een immuunreactie met de productie van specifieke antistoffen. Deze immuunreactie op eiwitten wordt een voedselallergie genoemd.
De symptomen van een voedselallergie en voedselsensitiviteit kunnen heel verschillend zijn en kunnen variëren van mild tot ernstig. Klachten van de buik zijn bijvoorbeeld: diarree, verstopping, misselijkheid, buikpijn, buikkrampen of een opgeblazen buik. Het kan ook leiden tot andere klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of acne, gewrichtspijnen, artrose en zelfs klachten van de hersenen als migraine of brainfog (hersenmist).

Prikkelbare darm
Het prikkelbare darm syndroom (PDS), dat ook wel spastische darm genoemd wordt, is een combinatie van verschillende klachten van de buik, ontlasting en vertering. In mijn praktijk zie ik steeds meer mensen uit het gehele land met dit soort klachten. Klachten overigens die in veel gevallen te maken hebben met een allergie of gevoeligheid voor voeding.

Onderzoek
Bij mijn onderzoek maak ik gebruik van een zogenaamde IgG-voedselallergietest. In tegenstelling tot de meer bekende IgE-allergie, bijvoorbeeld op huisstofmijt of pinda’s en aardbeien, die vaak binnen een half uur klachten geeft, treden de klachten bij IgG voedselallergie vertraagd op, veelal pas na een halve dag tot vijf dagen.

Behandeling
Patiënten beschrijven regelmatig dat na het weglaten van de voedingsmiddelen waarvoor een allergie bestaat, de klachten afnemen, de energie, vitaliteit en de stemming verbeteren.

Voorbeelden van geslaagde behandelingen

  • Een vrouw met chronische moeheidsklachten en gewrichtspijnen knapte na de behandeling van haar glutenallergie snel op, waarbij de moeheid verdween en de gewrichtspijn sterk verminderde.
  • Een jonge vrouw van begin twintig met forse acne en littekens op haar gelaat en bovenrug bleek een knoflookallergie te hebben, na de behandeling nam de acne sterk af.
  • Bij een vrouw van middelbare leeftijd met acne rosacea, met een rode neus en wangen, verdween de rosacea vrijwel geheel na een dieet.
  • Bij een jongen van 6 jaar met chronische, heftige buikpijn, moeheid, schoolverzuim en obstipatie verdwenen alle buikklachten, nam de energie toe en normaliseerde de ontlasting. Hij werd weer vrolijk en kon weer naar school en voetballen met zijn vriendjes.
  • Een jonge vrouw van 22 jaar had sinds zes jaar zeer ernstige migraine. Reguliere medicijnen voorgeschreven door neurologen uit twee ziekenhuizen bleken bijna niet te helpen, waardoor ze nog steeds 1-2 aanvallen per week had. Ze bleek een allergie voor gist te hebben, na het weglaten hiervan in haar voeding had ze vrijwel geen aanvallen meer.
  • Een vrouw van in de zestig was ernstig longpatiënte. Ze moest veel medicijnen voor haar longen nemen en was invalide door haar sterk afgenomen conditie en benauwdheid. Na de behandeling kon ze na verloop van tijd de medicijnen afbouwen, ze was niet benauwd meer en haar conditie was sterk verbeterd.